Deze drie pioniers namen een MaaS Award mee naar huis

Tijdens het MaaS Congres deze week zijn de MaaS Awards uitgereikt aan drie personen die het afgelopen jaar actief Mobility as a Service verder hebben aangejaagd. In de categorie overheid won Mark Verbeet (gemeente Utrecht), terwijl Meerten van Hooijdonk (ALD Automotive) de titel in de categorie Markt binnensleepte. De juryprijs ging naar Geiske Bouma (TNO).

Lezers van VerkeersNet en geïnteresseerden in MaaS konden mensen nomineren. Meer dan 1.000 mensen brachten uiteindelijk hun stem uit op de shortlist. Het doel van deze Awards is om pioniers op het gebied van MaaS extra in het zonnetje te zetten en anderen te motiveren eveneens aan de slag te gaan.

Wetenschap

Het Maas Congres duurde dit jaar vanwege de online setting twee dagen. De uitreiking van de awards werd daarom opgesplitst. Op de eerste dag werd Geiske Bouma beloond met de prijs, nadat zij een presentatie had gegeven over het onderzoek naar de governance-modellen in verschillende landen. Zij werd genomineerd omdat ze met haar onderzoek overheden verder helpt om MaaS te organiseren. Bovendien draagt dit bij aan een succesvolle en positieve impact op de samenleving.

Ze reageerde verrast op de prijs én wierp in haar reactie een blik op de toekomst. Vervolgonderzoek staat namelijk dit jaar op de planning. Bouma: “Wetenschap houdt nooit op. Ik ben enthousiast over het onderzoek dat we hebben gedaan en de reacties die we hierop hebben gekregen. We hopen dat we nog veel meer inzichten kunnen krijgen.”

Markt

Het gros van de stemmen in de categorie Markt ging naar Meerten van Hooijdonk van ALD Automotive. Hij werd genomineerd vanwege zijn inspanning om MaaS in de praktijk te brengen en oplossingen bekend te maken bij een breder publiek. Mensen waarderen bovendien zijn enthousiasme, passie en kennis.

Van Hooijdonk zag de prijs als een mooie waardering voor zijn inspanningen. “Wij hebben bij ALD Automotive innovatie hoog op de agenda staan. Met name door naar klanten te luisteren hebben wij een weg gevonden om MaaS praktisch inzetbaar te krijgen voor de zakelijke reiziger. Mooi dat we, in een jaar waarin we letterlijk hebben stilgestaan, die stap hebben kunnen zetten.”

Overheid

De laatste persoon die werd beloond met een award, was Mark Verbeet van de gemeente Utrecht. Hij werkt als senior projectmanager Smart Mobility bij Goedopweg. Verbeet werd in de categorie Overheid genomineerd vanwege zijn bevlogen inzet om MaaS verder te laten groeien en de stemmers waren het daarmee eens.

In een reactie vertelde Verbeet: “Met veel plezier en energie blijf ik met mijn collega’s en partners, landelijk en in de regio Utrecht, werken om deze (commerciële) MaaS-diensten te laten floreren in Nederland. Dit is een mooi innovatieproces, inclusief het benodigde duw- en trekwerk, en daarom zie ik deze Award als een goede steun in de rug.”